Ainakin kerran kesässä Lappajärvelle

Kuvat: Reetta Heikkilä
Teksti ja data: Harri Holtinkoski

Särkänniemen huvipuistosta löytyy joukko erilaisia laitteita, joita voisi käyttää kuvaillessaan Lappajärven Veikkojen kauden otteita. Välillä joukkue tulee huimaa vauhtia alas, kun on ylös päässyt. Näin kävi eilenkin heidän kotiottelussaan, vaikka se lopulta nappasi yllätysvoiton paikallisvastustajastaan Lapuan Virkiästä jaksoin 2-1. Ensimmäinen jakso joukkueiden kesken eteni tasaisesti, toisessa kotijoukkue koki rökäletappion, mutta superissa se ensin pelasi tiukan ulkovuoron ja hallittu tilanteen rakentaminen sekä yhden tikin saaminen oli eväät LaVe:n voittotanssille. Piskuisessa kolmentuhannen asukkaan kunnassa olikin ääntä joukkueen voitettua Virkiän.

– Kyllä me railakkailla huudoilla juhlittiin. Pelin jälkeen oli mahtava. Joukkueesta huomasi, että tyytyväisiä oltiin ja näytettiin, että voidaan kärki haastaa, aloittaa Lappajärven Veikkojen kolmosvahti Kaisa Jaakkola.

Paikkakunta tunnetaan urheilussa myös toisen Etelä-Pohjanmaan väen ylpeyden aiheen eli painin puolesta. Saman seuran urheilija Petra Olli on nuoresta iästä huolimattaan ehtinyt hankkia kaiken värisiä mitaleja kansainvälisiä tatameja myöten. Lipottaretkin on valmiita järjestämään säpinää kotijoukkueen ulkopeliin taikauskoa hehkuvan päivämäärän illassa.

– Hyvät mahdollisuudet on, jos pallo osuu keppiin ja jos se huomennakin olisi niin. Pinnojakin olisi tarkoitus tehdä, kun hyvää säätäkin luvassa, aloittaa Katrina Määttälä.

Tärkeät pisteet jaossa ja tasaisuutta luvassa

Perjantain peli on viimeinen reissussa ennen kotikentällä pelattavia runkosarjan tärkeitä päätöskierroksia.

– Kaikki pelit ovat erilaisia ja kaikkiin peleihin pitää lähteä hyvällä asenteella, Määttälä jatkaa.

Lipottarien Anna Hemmilä myöskään ei näe vaikutusta otteisiinsa, mitä sarjataulukko näyttää mahdollisista voimasuhteista. Hän odottaa omalta joukkueelta pirteää esitystä pitkän pelitauon jälkeen.

– Lähden peliin samalla lailla oli vastustaja kuka tahansa, ei vaikuta mitenkään ihmeellisesti aiemmat ottelut eikä niitä pelissä pidä ajatella. Lappajärven joukkue on potentiaalinen, kuten eilinen peli osoitti, joten tiukka peli on luvassa, hän kertoo.

Lipottarien tavoitteena on pitää kotijoukkue pienissä tilannemäärissä ja näin ollen kärkietenijä Kaisa Jaakkolakin ahtaalla.

Jaakkola odottaa innolla ottelua yhtä lailla Lipottaria vastaan.

– Varmasti on luvassa todella kuuma kamppailu, Oulua vastaan on ollut tosi tiukka peli aina. Aina on edetty melkein superiin tai kotariin, tarkoitus on viedä voitto tällä kertaa, Jaakkola jatkaa.

Hemmilä on selvillä lääkkeistä, joilla kotijoukkue saadaan hiljaiseksi.

– Ollaan huolellisia ulkopelissä ja jätetään vastustajan tilannemäärät pieniksi. Sisäpelissä parannetaan edellisistä peleistä ja lyödään tarvittavat juoksut, Hemmilä toteaa.

Anna Hemmilällä on keinot tiedossa lappajärveläisyleisön hiljentämiseen.

Alkukauden kohtaaminen joukkueiden osalta muistutti myös painia nykyisessä pistelaskumuodossaan. Siinä Lipottaret oli vahvempia miltei kolmituntisen väännön jälkeen jaksoin 2-1 (3-4, 4-3, 0-0 4-2).

Lappajärven Veikkojen paidassa on kasvatteja eri puolita Etelä-Pohjanmaata. Joukkueen oma kasvatti, kolmosvahti Jaakkola luonnehtii, että maakunnan henki huokuu pesäpalloilijan arjessa kovuutena, itseluottamuksena, rohkeutena ja periksiantamattomana tekemisenä. Kotijoukkueen tavoitteena siintää edelleen paikka ylempään jatkosarjaan.

– Joukkueessamme on todella hyvä henki, vaikka ikäluokatkin vaihtelevat. Pelin aikana pyritään pitämään mukava ote. Helppoa pelata, kun löytyy luottoa muihin ja autetaan kavereita, kertoo Jaakkola.

Katrina Määttälä odottaa perjantai-iltaan hyviä osumia palloon.

Ulkona tärkeää kakkosvahdin roolia pelaava Määttälä muistuttaa tärkeistä asioista vielä koskien kamppailua.

– Aina kun ollaan pelattu niitä vastaan, peli ei ole meiltä parasta peliä ollut. Kyllä pitää pelata, että pinnoja saadaan, Määttälä jatkaa.

Seuraukset hyvillä otteilla on myös tulevaisuuteen.

– Jos peli luistaa, seuraavaan peliin on mukavampi lähteä, päättää Määttälä.

Lappajärven Veikkojen ja Oulun Lipottarien ottelu pelataan Veikkolan pesäpallostadionilla perjantaina 13.7. klo 18.