Konkari kentän laidalla

Kuva: Reetta Heikkilä
Teksti:
Harri Holtinkoski

Järjestyksenvalvonta on osa yleisötilaisuuksien onnistumista. Lipottarien otteluissakin vastuullisuus sekä turvallisuus on tärkeä osa ottelutapahtuman järjestymistä. Nykyisin koulutukseen kuuluu valvontaperiaatteita, tehtäviä, turvallisuussuunnittelua sekä tietoa hätäensiavusta.

Yksi järjestyksenvalvojista on kokenut Pekka Vuollet, joka on yhtä lailla nähty oululaisten urheiluseurojen huoltajana vuosien saatossa. Hän kävi ensimmäisen kurssin järjestyksenvalvontatehtäviin jo vuonna 1980.

– Ensimmäisinä vuosina urheilutapahtumissa saattoi olla puukot ja puntarit mukana, etenkin jäähallilla sattui ja tapahtui, muistelee Vuollet.

Vuodet ovat vierineet ja käyttäytyminen ihmisillä muuttunut yleisötapahtumissa.

– Tilanne on parantunut radikaalisti vuosien saatossa, ennen sai olla varuillaan, mutta ihmiset ovat rauhoittuneet, hän sanoo.

Naispesäpalloilun parissa Vuollet on toiminut järjestyksenvalvojana vuodesta 2000.

– Hyvärin Jokke tuolloin pyysi mukaan ja sillä tiellä ollaan edelleen.

Peliäkin ehtii seuraamaan

Samalla järjestyksenvalvoja koulutuksella voi mennä tekemään tehtäviä myös muihin tapahtumiin.

– Vapaammin saa olla pienemmissä tapahtumissa, konserteissa pitää olla jatkuvasti hököllä, kertoo Vuollet.

Riskit ovat pienemmät, kun tapahtumakin on pienempi.

– Meillä on kaiken kaikkiaan ottelua kohti 7-10 järjestyksenvalvojaa.

Pekka Vuollet on tuttu näky oululaisessa urheiluelämässä useasta lajista.

Hän on luottavainen Lipottarien loppukauteen.

– Sijoitus on runkosarjan jälkeen kuuden ja loppusarjan päättyessä neljän parhaan joukossa, hän päättää.

Oulun seudulla yhteinen yhdistys

Oulun seudulla järjestyksenvalvojilla on tämän kesän aikana ollut jo noin kaksikymmentä erilaista tapahtumaa, missä heidän valvojia on. Yhdistyksessä on jäseniä tällä hetkellä vähän reilut 150.

– Kesäaikana alueen järjestyksenvalvojia on muun muassa Tractor pullingissa Tyrnävällä, Watercross-tapahtumassa Iissä sekä Titta på Tuiraa, kertoo puheenjohtaja Timo Pakkanen Oulun alueen järjestyksenvalvojista.

Suurin tapahtuma vuoden sisällä on ollut Oulun kaupungin vuodenvaihteen vastaanoton tapahtuma, jossa oli kolmekymmentäviisi järjestyksenvalvojaa ja pienin on onnistunut kahdella hengellä.

– Kouluttajia Oulun seudulla on muun muassa Pohjois-Pohjanmaan liikunta ja Oulun aikuiskoulutuskeskus. Ilmoittautua voi, kun katsoo netistä itselle sopivan aikataulun. Koulutukseen pääsee, jos on nuhteeton, päättää Pakkanen.