Näytön paikka

Data ja teksti: Harri Holtinkoski
Kuvat: Reetta Heikkilä ja Lasse Wirzenius

Oulun Lipottaret lähtee huomenna iltakuudelta alkavaan viimeiseen alemman loppusarjan otteluun Hyvinkään Tahkoa vastaan tiukoista asetelmista. Joukkue tarvitsee kaikkien tuen katsomossa, sillä ovet repsottavat puolivälieriin edelleen avoimina. Samanaikaisesti käydään Etelä-Pohjanmaalla sarjan toinen koettelemus Lappajärven Veikkojen ja Lappeenrannan Pesä Ysien välillä. Vierailijat kiittävät estottomasti oululaisten ystävällisyyttä. Lipottarien kapteeni Eveliina Lämsä muistuttaa, että nyt on upea mahdollisuus näyttää omaa osaamista lajin ystäville.

Panosta otteluissa on kaikille joukkueille. Alemman loppusarjan viimeinen joukkue päätyy tuskaiseen ja vaativaan karsintasarjaan ykköspesiksen kakkosen kanssa. Sarjataulukko ennen viimeistä kierrosta näyttää tältä, taulukossa ovat tämän hetken sarjapisteet ja juoksuerot:

Mikäli Lipottaret voittaa ottelun ja Pesä Ysit saavat omasta ottelustaan pisteen vähemmän kuin Lipottaret, silloin Lipottaret pääsevät kahdeksan parhaan joukkoon puolivälieriin. Tasapisteissä ratkaisee juoksuero, joka tällä hetkellä on Lipottarien puolella. Muut vaihtoehdot päättävät kauden.

Alla tilastoja joukkueiden osalta tässä vaiheessa kautta.

Luottoa löytyy omasta leiristä

Lipottarien leirissä ollaan hyvillä ja luottavaisin mielin.

– Luotan tyttöihin, ei lähdetä läpsyttelemään vaan voittamaan ottelua, toteaa Sara Kinnunen jämäkästi joukkueesta.

Sara Kinnunen on luottavainen muun joukkueen tekemisiin huomisen osalta. Kuvaaja: Reetta Heikkilä

Kapteeni Eveliina Lämsällä on eväät huomiselle, mitä tarjota joukkueelle.

– Nyt on näytön paikka, lähdetään nauttimaan ja tekemään onnistumisia eikä oteta paineita, Lämsä aloittaa.

Hänen silmissään vastustaja on hyvin samanlainen kuin omakin joukkue.

– Nuori ja potentiaalinen joukkue, joka tekee rohkeita ja yllätyksellisiä ratkaisuja, hän päättää.

Sisarukset tuki ja turva,
Oululle kiitosta 

Vieraiden joukossa on kahdet sisarukset Jokivallit ja Vahvelaiset, joista Vahvelaisen siskokset ovat osa kolmosia. Näistä kolmosista keskimmäinen Tessa Vahvelainen lopetti viime kauden sarjanousuun jo peliuransa. Voitto mielessä on myös Oona ja Lotta Vahvalaisella.

– Voittamaan lähdetään ja hyvää peliä pelaamaan, kertoo Oona Vahvelainen.

Hän kokee, että sisarukset eivät juurikaan puhu peleistä otteluiden jälkeen.

– Kilpailuasetelmaa ei ole koskaan ollut vaan siskot ovat tuki ja turva. Pari sanaa saatetaan puhua ottelusta sen tauottua, hän jatkaa.

Keltamustassa pelaava Lotta Vahvelainen on siskonsa sanojen mukaan monipuolinen lyöjä. Kuva: Lasse Wirzenius.

Lottakin saapuu kaupunkiin iloisin mielin. Hänellä ei juuri ollut odotuksia ensimmäiseen superpesiskauteensa.

– Oikein hyvillä mielin tulen. Puhuimme juuri joukkueen kanssa, että Oulussa on oikein ystävällisiä ihmisiä.

Siskosten ilmaisu onkin erilaista keskenään suhteessa muuhun joukkueeseen.

– Oona sanoo varmasti suoraan pelistä helpommin kuin muut ja itsekin saan sanoa hänelle, mutta hän on samalla myös tuki ja turva.

Tessa käy katsomassa siskojensa pelit. Oona kuvailee siskoaan Lottaa monipuolisen lyöntivalikoiman omaavaksi ja Suomen parhaiden lukkareiden joukkoon kuuluvaksi pelaajaksi. Lotta vastaavasti näkee Oonan pesäpalloilijana iloiseksi, voitontahtoiseksi ja loppuun asti yrittäväksi pelaajaksi.

Ykköspesiksestä ensi kesälle naisten superpesikseen on jo varmistanut paikan täysin uusi joukkue Varsinais-Suomesta eli Mynämäen Vesa. Paikkakunta sijaitsee kolmekymmentä kilometriä Turusta pohjoiseen.

Ottelu alkaa kello huomenna 8.8.2017 klo 18. Tervetuloa. Tule ja tuo kannustusjoukkoja mukanasi. Tehdään yhdessä illasta pesiselämys.