Pihkalan tulikoe edessä

Teksti: Harri Holtinkoski
Kuvat: Reetta Heikkilä, Lasse Wirzenius

Pesäpallon kehittäjän mukaan nimetyn, Pihkalan pesäpallopyhättö Hyvinkäällä on tunnettu läpilyönneistä. Oulun Lipottaret ovat esittäneet alkukauden ajan etenkin vahvoja ulkopeliotteita. Naisten superpesikseen tälle kaudelle noussut kotijoukkue Hyvinkään Tahko, kutsumanimeltään Tahko Leidit on neljä pistettä jäljessä oululaisia. Joukkue on saalistanut voiton niin Lappajärven Veikoista kuin Lappeenrannan Pesä Yseistä.  Lipottaret kohtaavat keskiviikkoiltana Hyvinkään Tahkon ja torstaina Pesä Ysit.

Katrina Määttälä on esittänyt muun joukkueen ohella alkukauden vakuuttavia ulkopeliotteita. Kuvaaja: Reetta Heikkilä.

– Koko alkukauden ulkona meillä on ollut kuuma peli. Ilman läpäreitä pärjätään Pihkalassa hyvin, aloittaa valmentaja Teijo Koivu Lipottarista.

Joukkueiden erilaiset lähtöasetelmat peliin

Lipottaret lähtevät tuplapelireissulle voitto alla Fera Raumasta, jolta myös kotijoukkue on saalistanut alkukaudesta yhden sarjapisteen. Kotijoukkue tulee varmasti otteluun sisuuntuneena ja näyttämisen haluja täynnä. Syitä tähän on monia, tässä esiteltäköön niistä kaksi. Ensinnäkin edellinen ottelu Tahkolta oli alavireinen. Joukkue ei saanut lainkaan juoksuja Jyväskylässä, mutta toisekseen joukkueen pelinjohtaja Antti Yli-Saunamäki on valittu pelinjohtaja Seppo Salmelan aisapariksi Itä-Länteen.

-Kova peli tulee, Oulun tytöt ovat pelanneet hyvän alkukauden, meidän on pelattava hyvä peli, jos aiotaan voittaa. Peli on ailahdellut liikaa, miettii Tahkon pelinjohtaja Antti Yli-Saunamäki tulevaa haastetta.

Pitkän matkan jälkeen otteluun valmistautumisessa on omat haasteensa.

– Joukkue hitsaantuu yhteen pitkillä matkoilla ja kroppaa pidetään hereillä, välillä käydään treenaamassa. Matkailu ei saa löysätä vartaloa, miettii Koivu.

Edellisen ottelun raportissa Yli-Saunamäki nosti Tahkon olevan fysiikassa etenkin jäljessä huippujoukkueita. Muuten heidän edellisen ottelun kuulumisiin voi perehtyä täällä.

Avaran kentän mahdollisuudet erilaisiin pelitaktiikoihin

Kotijoukkuetta ja sen yksilöitä ei kuitenkaan kotona tule missään nimessä aliarvioida. Joukkueen lyödyistä juoksuista on selvä ykkönen tällä hetkellä Pauliina Harinen, joka on lyönyt jo lukemat 1+16 ja näillä tehoilla irtoaa koko maassa tukeva sija kymmenen parhaan joukossa tässä vaiheessa kautta. Selvästi tasaisemman ryhmän eli Lipottarien lyöjätilaston piikkipaikka on tällä hetkellä Siri Eskolan, jonka lukemat ovat 1+11. Harinen löi viime kaudella ykköspesiksessä 22:ssa ottelussa lukemat 4+72. Vertailupohjana Lipottarien viimeisellä ykköspesiskaudella  Eskola löi vuonna 2016 8+35 ja viime kauden 26:ssa naisten superpesisottelussa 1+22, joten Harisen kanssa saa olla varuillaan.

Avara Pihkala sopii Lipottarien lyöntitehojen kärkinaisille Siri Eskolalle ja Juulia Saloselle hyvin. Kuvaaja: Reetta Heikkilä.

Juulia Saloselle sopii avara kenttä ja Sirille (Eskola) sopii myös muiden lyöntiensä ansiosta. Yhden juoksun pelissä pärjätään varmasti.

Etenijäpuolella Lipottarista on eniten juoksuja tuonut toistaiseksi Iida Tossavainen, joka on tuonut seitsemän juoksua. Yhden juoksun vähemmän on tuonut Tahko Leidien lukkari Anni Heikkilä ja Inka Ronkainen Lipottarista.

– Ei haluta antaa vastustajalle mahdollisuutta päästä peliin, mieluummin päästetään etenemään kuin läpilyömään, miettii Yli-Saunamäki.

Lipottarien ryhmästä hän nostaa esille tosi hyvän ykköskärjen ja joukkueen yllätyksellisyyden, ulkopelissä Yli-Saunamäen papereihin on merkittynä Elina Kärsämän loistava alkukausi.

Omaa joukkuettaan hän kuvailee seuraavasti:

– Ollaan tasainen joukkue, etenemis- ja ratkaisuvoimaa löytyy. Harisen onnistumisten ympärille on alkukausi mennyt. Joka pelissä on kehitytty. Suunta on ollut positiivinen, jatkaa Yli-Saunamäki.

Tahko Leidien Pauliina Harinen on tällä hetkellä lyöjötilaston kuudes. Kuvaaja: Lasse Wirzenius

Tavoite hyvinkääläisjoukkueella on rehellisesti säilyttää sarjapelipaikka, unelmana on pudotuspelit.

– Sarjatason muutos on ollut joukkueelle rajumpi kuin kuviteltu. Kantapään kautta on opittu, Yli-Saunamäki pohtii.

Hänen pelinjohtovuosiin jo aiemmalta ajalta mahtuu naisten superpesiskokemusta niin Fera Raumasta kuin Viinijärven Urheilijoista. Tämän kokemuksen myötä hän tiesi sarjatasojen eron.

– Paljon yritettiin puhua ennen kauden alkua asioista ja vahvuuksinani näen, että tunnen vastustajia jo pitemmältä ajalta, päättää Yli-Saunamäki.

Kokemus auttaa valmentaja Koivun sanojen mukaan matkustamisessa. Hän on silti luottavainen nuoren joukkueen tekemiseen tällä hetkellä.

Valmentaja Teijo Koivu on luottavainen tuplavieraspelien osalta. Kuvaaja: Reetta Heikkilä

– Molemmista peleistä matkalta haetaan voittoa, päättää Koivu.