Pohjoinen puhuri puhisee Ferassa

Teksti: Harri Holtinkoski
Kuvat: Reetta Heikkilä

Tyttöjen superpesisfinaaleissa viime kaudella Oulun Lipottarien vastassa ollut Fera Rauma saapuu naisten joukkueella sunnuntaina Raksilaan kotijoukkueen vieraaksi. Feran joukkue kauden päätyttyä muuttuu usein ja niin kävi viime syksynkin jälkeen. Joukkueeen kolmella pelaajalla on tausta Pohjois-Suomessa: Lipottarissa viime kauden pelanneella Laura Pohjolalla, Oulunsalon Vasaman kasvatilla Sini Gripillä sekä Kajaanin Pallokerhon kasvatilla Krista Fominilla.  Aiemminkin joukkueessa on luotettu pohjoiseen osaamiseen, joten pelaajien tai taustavoimienkaan etsintä pohjoisesta ei ole joukkueelle uutta tai vierasta.

Raumalaisten edustusjoukkueen kokoonpanoon on vallannut tiensä nuorten viime kauden päätteeksi Lipottarille taipuneesta tyttöjen superpesisfinaalijoukkueesta oma kasvatti Tinja Töyrylä. Joukkueen avainpelaaja lienee vahvan alkukauden pelannut Meea Lehtinen, joka saapui tälle kaudelle ryhmään naapuriseura Porin Pesäkarhuista. Lehtisen vaihtolyönnit ovatkin olleet kauden aikana valtakunnan eliittiä. Kolmonen ja nelonen hihassa pelannut Lehtinen ei ole myöskään karannut kotiutusvastuunkaan sattuessa kohdalle.

Odotuksia herättävä alkukausi

Oulun Lipottarilla on onnistumisia nähty alkukaudesta laajalla rintamalla niin sisä- kuin ulkovuoroissakin. Joukkue on haastanut tiukasti kärkipäähän ennakoituja joukkueita. Merkille pantavaa on, että jokainen kokoonpanossa ollut pelaaja on saanut tililleen joko lyödyn tai tuodun juoksun sisävuorossa. Tämä on näkynyt muun muassa pelinjohtajamme Seppo Salmelan valintana arvo-ottelu Itä-Länsi -koitokseen.

Lipottaret ovat onnistuneet alkukauden aikana laajalla rintamalla.

Sotkamon Jymyn kasvatti, Lipottarien Ronkaisen Inka odottaa tiukkaa ottelua sunnuntaille.

– Tahtoni voittaa on kova. Fera on yksi päävastustajamme ja kolme pistettä ovat tärkeitä meille jatkon kannalta, toteaa Ronkainen.

Hän haluaa nostaa omasta joukkueesta vahvat etukenttäpelaajat Siri Eskolan, Eveliina Lämsän ja Elina Kärsämän, joita kannattaa seurata, miten heidän otteensa onnistuvat.

Vikkelä Inka Ronkainen on tuonut tällä kaudella kuusi juoksua.

Ulkopelin osalta hän on tyytyväinen joukkueen suhteen, mutta toivoo vaarallisuuden näkyvän myös sisäpelissä.

– Olemme valmistautuneet niin, että jokainen nainen on valmis hoitamaan tilanteen kuin tilanteen.

Rauman Ferassa pelaa Ronkaisen entinen pelikaveri, etenijän roolissa pelaava Krista Fomin.

– Krista on hiljanen, ei paljoa huutele eikä taida kaivata psyykkaamista. Tarkoitus on laittaa hänet kuitenkin ahtaalle nollatilanteessa. Sitä vastoin viime kauden Lipottarissa pelannut Pohjolan Laura voi olla sellainen, joihin muut pelaajamme voivat kiinnittää huomioita, päättää Ronkainen.

Feran härkäviikko loppuu,
Lipottarilla sama edessä

Vieraiden ottelurupeama poikkeaa hyvin harjoitelleen Lipottarien viikko-ohjelmasta. Ottelu on ainoa Lipottarille, kun Feralle ottelu on jo kolmas. Vaikka vierailijan otteluvyyhti on tässä vaiheessa kautta hektinen, upean alkukauden pelanneista nuorten joukkueesta tuskin tulee vahvistusta pohjoisen peleihin. Raumalaiset matkailivat maanantaina Lapualla, lauantaina Kempeleessä ja viimeisenä matkallaan Oulussa pelireissulla ennen miltei kuudensadan kilometrin kotimatkaa.

Lipottaret ovat valmiina sunnuntaina Feran kaatoon.

Lipottarien iskukyvyn kannalta ottelu on erityisen tärkeä siinä kuin joukkueelle tuki kannustaenkin. Jos Feralla on härkäviikko nyt, Lipottarien vastaava alkaa juuri tästä ottelusta. Sunnuntaista seuraavaan sunnuntaihin mahtuu näet kaiken kaikkiaan neljä ottelua. Joukkueet lähtevät otteluun sarjataulukon näkökulmasta tiukoista lähtökohdista.

Joukkueiden kolme viimeistä ottelua:
Kempeleen Kiri – Fera Rauma 2-0 (6-1, 5-4)
Lapuan Virkiä – Fera Rauma 1-0 (6-2, 2-2)
Fera Rauma – Jyväskylän Kirittäret 0-2 (0-3, 0-5)

Manse PP – Oulun Lipottaret 2-0 (6-2, 8-4)
Oulun Lipottaret – Lappajärven Veikot 2-1 (3-4, 4-3, 0-0, 4-2)
Oulun Lipottaret – Porin Pesäkarhut 0-2 (2-3, 3-6)

Joukkueiden viime kauden kohtaamiset:

9.6.2017: Rauma-Oulu 2-1 (0-2, 4-3, 1-0)
26.7.2017: Oulu-Rauma 0-1 (1-1, 0-2)

Ottelu alkaa Raksilan pesäpallostadionilla sunnuntaina 10.6. klo 16. Tervetuloa ja kutsu naapurisi myös.